Bu bölümde; ülkemize ve/veya köyümüze yapmış oldukları hizmetlerden dolayı unutulmazlar arasına giren merhum Bulaklıların, yeni kuşaklara ve dünyaya tanıtımı hedeflenmektedir. Burada yer almasını arzu ettiğiniz yakınlarınızın fotoğraflarını ve hayat öykülerini bekliyoruz.

                                                    info@bulakonline.net
 

UNUTULMAYANLAR

Reşit MENTEŞOĞLU

 

 


Reşit Menteşoğlu'nun kafasında, köyüne hizmet etmek amacıyla caminde bulunan eski okulun tamirat ve tadilatı düşüncesi vardır. Bunun üzerine hanımı Zekiye Yengem (Allah uzun ömür versin) köyün girişinde bulunan harman yerlerinin alınıp yeni bir okulun yapılmasının daha doğru olacağı önerisinde bulunur. Reşit Beyde bu öneriyi kabul eder. Ve bir süre sonra da Mimar Munci Tangor beyi bir Okul ve bir de Yetiştirme Yurdu projesi çizmesi için görevlendirir. Sanırım okulun inşaatıyla da bizzat Bulamaçların Ahmet Demircan ilgilenmiştir. Bu bilgiler Reşit Menteşoğlu'nun hanımı Zekiye yengemden alınmıştır.

Reşit Menteşoğlu İlköğretim Okulunun temeli 19.08.1962 tarihinde atılmış, 24.11.1963 tarihinde de eğitim ve öğretime açılmıştır. Okulumuz 10 derslikli bir okuldur. Sanırım o tarihlerde, hele birde köy yerinde 10 derslikli bir okul ilktir.

Bilgi: Reşit Menteşoğlu

Mustafa KIRCAALİ
(1897-1981)

 

 


Bulak Köyünde doğdu, ilköğretimden sonra, Rüştiye (Ortaokul) ve İdadi (Lise)'yi bitirdi. 1916 yılında 19 yaşında iken 1. Dünya savaşına katıldı, yaralandı ve İngiliz'lerin esiri olarak 2.5 yıl Sina yarımadasında (Mısır) esir kampında kaldı. Gazi ünvanı ve madalyası da bulunan Mustafa Kırcaali, savaş sonrası Kastamonu Öğretmen Okulunu bitirdi. Bulak Köyünde öğretmenlik yaptı. 1942'de 2. Dünya savaşında tekrar subay olarak askere alındı ve Adana'da görev yaptı. Savaşın bitimi ile Safranbolu Dana Köyde hizmetini sürdürdü ve 1947 yılında emekli oldu. Kendisi Türkiye Cumhuriyetinin Latin alfabesiyle ders veren ilk öğretmenlerindendir. Arapça, Farsça ve Fransızca biliyordu. Aslında emekli oluşu da sıradan değildi, doğru bildiğinden vazgeçmeyen ve sonucu ne olursa olsun doğruyu savunan bir kişiliği vardı. Öğretmenliği sırasında yine böyle bir durumda, müfettişler ile ters düşüp öğretmenlikten azledildiğini ve kendisinin de o müfettişleri azlettirmeyi başardığını gururla anlatırdı. 1957 yılında Bulak Köyünde bir dönem muhtarlık yaptı ve köyümüze elektriğin getirilmesinde büyük katkıları oldu. Ayrıca, köyümüzde doktorluk yapardı, köy halkına ve hayvanlara ilk tedaviyi uygulayarak hayat kurtardığını birçok kimseden duymuşuzdur. Karabük Postası gazetesinde bir süre köşe yazarlığı yapan Mustafa Kırcaali evli ve 2 çocuk babasıydı. 1 Mayıs 1981 yılında 84 yaşında vefat etti.

Bilgi: Hüseyin Kırcaali

İsmail Hakkı ÖZENVER

 

 


Arkadaşı Ögretmen Cemal Ünal’ın anlattıklarına göre; Akşamları düzenli ve zarif sofrası eksik olmazmış. Dışarıda, başka bir yerde değil evinde ve bahçesinde, eşi ve misafirleri ile… Bu sofrada, düzeyli güzel sohbetin yanında, hep misafirleri için yeniden ızgaraya atılacak bir şeyler bulunurmuş. Hep ütülü pantolonu, temiz giyimi ve davranışları ile 40 lı yaşlarına rağmen büyüklere özgü bir saygı görürmüş.. Arkadaşı Cemal ÜNAL’a göre; Kanını sulandırmaya yarayan rakı ya 22 gün ara verince, Yani Ramazanın 22 sinde, Galiba 1968 yılında, 45 yaşında hayata veda etmiş Bulaklı İsmail Öğretmen. Cemal’in eşi Emine Hanımla oğlu Erbil’e sorarsan sebep daha başka… O talihsiz günden bir gün önce, gene o güzel sohbetlerin yapıldığı bahçede, 16 yaşındaki delikanlı Erbil ile, 45 Yaşındaki İsmail Öğretmen sıkı bir Güreş Müsabakası yapmışlar. Sebep ne olursa olsun Bulak Köyü Bir Değerli Evladını erken kaybetmiş… Ancak bu tarihten 40 yıl kadar sonra, Köylerinin Değerlerine DEĞER vermeye çalışan BULAKONLİNE gönüllüleri tarafından hatırlanacaklar ve bu sayfalarda yaşayacaklardır.
Bilgi: Hüseyin Çoban

       

 

Kapat