hürriyetim green card

  30/05/2003 anasayfa>>> <<<önceki gün   bugün   sonraki gün>>> Git
    arşivim     mesaj grupları     sohbet     yardım     üyelik     site haritası
English
yenibir.com
Genç Hürriyetim
Agora
Gündem
Politika
Avrupa Birliği
Dünya
Ekonomi
Spor
Yaşam
Teknonet
Tüm Haberler
Yazarlar
Kültür Sanat
Magazin
Hürriyet Pazar
Özel Dosyalar
Gezi
Hava Durumu
Astronet
Televizyon

Mobil Hürriyetim

Film Kulübü
Mobil Hürriyetim
Ajanda
Arşiv
Bize Ulaşın
Reklam

Kullanıcı:
Şifre: 
üye olmak istiyorum
şifremi unuttum
Anasayfa  
30.05.2003
Mencilis mağarası  
 

Metin YÜKSEL

Dünya Tarih Mirası listesine giren Safranbolu'nun tarihi konaklarını, camilerini ve muhteşem doğal güzelliklerini bilmeyen kalmamıştır herhalde. Artık binlerce turistin ilgisini çekecek bir de mağarası oldu: Mencilis (Bulak) Mağarası.

Mağara Safranbolu'nun yeni gözağrısı. Karabük Valiliği mağara keşfedildikten sonra kolları sıvamış ve muhteşem doğa güzelliğini Safranbolu'ya kazandırmak için yoğun bir çalışma başlatmış. İşte bu haftasonu gezimiz oraya...

Mağaranın bulunduğu dik kayalıklardan önce, baharla birlikte muhteşem bir renk cümbüşünün hakim olduğu küçük, bir vadiye çıkıyorsunuz. Mağaraya ulaşmak içinse dimdik kayaların arasında uzanan merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Etrafı seyrederek, kuş seslerini dinleyerek yavaş yavaş çıkarsanız yorulmazsınız.

Mağaraya girdiğinizde sıcaktan bunalan teninizi ferahlatıcı bir serinlik kaplıyor. Yıllar önce keşfedilen mağara 6.5 kilometre uzunluğunda. Şimdilik 350 metrelik bölümü yürüyüş parkuru olarak düzenlenmiş. Aydınlatması yapılarak gezilecek hale getirilmiş. Mağara bilimcileri Bulak'ın Türkiye'deki en muhteşem dikit ve sarkıtlara sahip olduğunu söylüyor. Haklılar. Özenle ışıklandırılmış dikit ve sarkıtlar gerçekten göz kamaştırıcı. Böyle bir güzellik kaç bin yılda meydana geldi acaba, diye düşünüp kalıyor insan.

ŞİMDİLİK CUMARTESİ PAZAR

Keşfedildikten sonra dünya mağaracılık literatürüne girmiş mağaralardan biri Mencilis. Yeraltı nehirleri, göletleri, şelaleleri ve kalkerleriyle mağara araştırmacılarının ilgisini çekiyor. Üç katlı. Üst bölümlerin bir kısmı dar olduğu için şimdilik ziyarete açık değil.

Mencilis için Karabük Valiliği bugüne kadar 300 milyar lira harcamış. Başta vali Cemalettin Sevim ve Safranbolu Kaymakamı Celal Ulusoy olmak üzere tüm Safranbolu sevdalıları bu doğa harikasını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun bir çabanın içine girmişler.

Mencilis mağarasını iç ve dış turizme kazandırmak amacıyla yapılan çalışmaları uzmanlar koordine ediyor. Mağaranın kalan kısmının da gezilir hale getirilebilmesi için paraya ihtiyaç var.

Bağlar mevkiinden mağaraya giden yolu genişletme çalışmaları sürüyor. Bu arada, yol boyunca konaklama ve dinlenme tesisleri yapılacak. Mencilis Mağarası şimdilik cumartesi ve pazar günleri gezilebiliyor. Çalışmalar tamamlandığında resmi açılış yapılacak. Türkiye ve dünya kamuoyu Mencilis'le tanışacak.

Çarşıyla sınırlı kalmayın Bağlar'a doğru gidin

Safranbolu'yu gezmeye gidenler genellikle çarşı bölgesinde yoğunlaşıyorlar. Bunda da haklılar. Tarihi konakları, camileri, Yemeniciler Arastası, Cinci Hanı ve sayarak bitiremeyeceğimiz güzellikleriyle eski Safranbolu, gezenleri büyüleyen bir kent. Ancak, Safranbolu'ya on bir kilometre uzaklıktaki Yörük Köyü, İncekaya su kemeri, Sırçalı ve Tokatlı kanyonları, Çarşı dışındaki gezilebilecek diğer alternatifler.

Çarşı kadar güzel bir bölge de Bağlar mevkii. Kışı Çarşı'daki evlerinde geçiren Safranbolulular baharla birlikte Bağlar mevkiine çıkıyorlar. Sırtını dağlara yaslamış geniş bir ovada, meyve bahçeleriyle çevrili soylu konakların bulunduğu bir bölge. Çarşının yoğunluğuyla yüz yüze gelmek istemeyen, biraz daha huzurlu bir ortam arayanlar için Bağlar en doğru adres. Yeni yeni oluşmaya başlayan yerleşim birimlerinin yanı sıra eski konaklar tüm heybetiyle yükseliyor.

Raşitler Bağevi'ne uğrayın

Emekli olduktan sonra Safranbolu'ya yerleşen emekli albay Erhan Hangün'ün büyük uğraş vererek restore ettiği Raşitler Bağevi, Bağlar'da görülmeye değer yerlerden biri. Hangün, aslen Ordulu. Eşi Safranbolulu olan Hangün, daha önceleri ziyaret amacıyla gelip gittiği Safranbolu'ya yerleşmeye iki yıl önce karar vermiş. Sekiz yıl önce Raşitler Bağevi'ni satın almış. Tarihi konağın röleve ve restorasyon projesi dört yıl önce Safranbolu Meslek Yüksek Okulu tarafından yapılmış. Restorasyon için Kültür Bakanlığı'ndan kredi desteği almış. Uzun uğraşlardan sonra tarihi konak tüm güzelliğiyle ortaya çıkmış. Şimdi turizme hizmet ediyor.

Konak, Bulak mağarası yolu üzerinde. Tarihi su kemeri ve şehir merkezine iki kilometre mesafede. Bu mekanlara kaldığınız yerden aracınızla gidebileceğiniz gibi yürüyerek de çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Konak beş odalı. 12 yatak kapasiteli. Sabah kahvaltısında Safranbolu'ya özgü leziz bir su böreği, ıspanaklı Safranbolu pidesi, peynir ve reçel çeşitleri müşterilere sunuluyor. Arzu edenlere öğlen ve akşam için mahalli yemekler hazırlanıyor. Raşitler Konağı'nın bir özelliği de şu: Müşteriler ocakbaşına geçip kendi istekleri doğrultusunda ızgara yapıp, yemek pişirebiliyorlar.

Raşitler Bağevi’nin yanındaki tarihi değirmeni görmeden Safranbolu'dan ayrılırsanız çok şey kaybetmiş olursunuz. 220 yıllık bir geçmişi olan değirmen hálá çalışır vaziyette. Tarihi değirmende ziyaretçilere kafe hizmeti veriliyor.

NASIL GİDİLİR

Safranbolu Karabük'ün ilçesi. Aracınızla D-80 karayoluna çıktığınızda sizi kat etmeniz gereken 400 kilometrelik uzun bir yol bekliyor. Bolu Dağı'nı aştıktan sonra otobandan Gerede istikametine yöneleceksiniz. Gerede-Çerkeş sapağından Safranbolu-Karabük yönüne saptıktan sonra Karabük yolundasınız. Karabük'le Safranbolu arası sekiz kilometre.

Başta Ulusoy, Güven ve Metro Turizm olmak üzere birçok seyahat şirketi Safranbolu'ya seferler düzenliyor. Araçsız yolculuk yapacaklar seyahat şirketleriyle Safranbolu'ya yedi saatlik bir yolculuktan sonra ulaşabilirler. Bu arada, birçok tur şirketi haftasonu ve haftaiçi Safranbolu turları düzenliyor. Asya Tur, Anı Tur ve ETS Tur şirketlerinden bilgi alınabilir.

nerede ne yenir?

Safranbolu, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanısıra mutfağıyla da zengin bir kent. Tarhana çorbası, sarma, lezzetli bir pide çeşidi olan bükme, yörede beğenerek yenilen yemekler arasında. Safranbulu'nun kuyu kebabı da oldukça lezzetli ve ünlü. Çarşı'daki restoranların çoğunda yöresel tatları bulmak mümkün. Turizm belgeli 15'e yakın restoran bulunuyor. Müşterilerine farklı lezzetleri sunan restoranlardan bazıları şunlar:

Kadıoğlu Şehzade Sofrası (Çarşı)

0 (370) 712 50 91

Safran (Bağlar) 0 (370) 712 10 19

Çevrikköprü (Çevrikköprü) 0 (370) 737 24 61

Kefçi Konağı (Bağlar) 0 (370) 712 68 69

Gözümavi (Kıranköy) 0 (370) 725 36 87

nerede kalınır?

Safranbolu konaklama bakımından farklı alternatiflerin olduğu bir kent. Turizm belgeli birçok tarihi konağın yanı sıra pansiyonlar da bulunuyor. Gezip gördüğünüz yerlerdeki konakların çoğu konaklamaya elverişli, temiz yerler. Birçok konak ve pansiyon gruplara özel indirimler uyguluyor. Pazarlık yapabilirsiniz. Çarşı ve Bağlar'da konaklanacak yerlerden bazıları şunlar:

Raşitler Bağevi (Bağlar) 0 (370) 725 13 45

Hatice Hanım Konağı (Çarşı) 0 (370) 712 75 45

Kadıoğlu Şehzade Konakları (Çarşı) 0 (370) 712 56 67

Ev Pansiyonları (Çarşı) 0 (370) 712 72 36

Havuzlu Konak (Çarşı) 0 (370) 725 28 83 


 

arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
En Beğendiğiniz 10 Haber
Lütfen bu haberi değerlendiriniz...
Beğenmedim    1   |  2   |  3   |  4   |  5     Beğendim


 

 
     
    Toplam Yorum Sayısı:1/1 Yorumlarınızı Yazınız      
     
 
   cansu bora 30.05.2003 - 16:56  
  Öncelikle böyle bir haber yaptığınız için sizi kutluyorum.Hem Safranbolu"yu hem de böyle güzel bir mağarayı tanıttığınız için teşekkürler.Ayrıca Raşitler Bağ Evi de anlattığınız kadar misafirperver ve özel.Raşitler Bağ Evi"nin sahiplerine de Safranbolu"da böyle bir güzel konakta bizi ağırladıkları iç...devamı  
 
 
     
    Toplam Yorum Sayısı:1/1 Yorumlarınızı Yazınız      
     
 
 
  Diğer Anasayfa Haberleri
Aynı marka iki kamyonet
Tevrat’tan bir cüz okuyorlardı
Ölmedim diye ağladım
İşte ölenlerin isimleri
3 şüpheli sorguda
Denktaş’ı rahatlatan sözler
İstikrar ve huzura saldırdılar
Türkiye'ye inancım tam
Arama çalışmaları gece de devam etti
17 yıl sonra aynı gün, aynı saatte


Ana Sayfa | Son Dakika | Tüm haberler | Gündem | Politika | Dünya | Ekonomi | Spor | Yaşam | Bilim-Teknoloji | Yazarlar
Kültür Sanat | Magazin | Özel Dosyalar | Gezi | Piyasanet | Hava Durumu | Astronet | Televizyon
İnsan Kaynakları | Arşivim | Arama+Arşiv | Bize ulaşın | Yardım
© Copyright 2003 Hürriyet